вторник, 19 ноември 2013 г.

Брауни




Брауни се научих да  правя преди няколко години от съквартирантката ми в общежитието. Беше любов от пръв поглед,  шоколадовият му вкус ме плени. Това е един от любимите десерти на  брат ми, дори се научи да го приготвя. Сами разбирате колко е лесна направата му. Не изисква дълго време и предварителна подготовка.


Продукти:

   2 ч.ч. брашно
   2 ч.ч. захар на кристали
   1 ч.ч. неподсладено какао на прах
   1 пакетче бакпулвер
   1 ч.л. сол
   1 бр. ванилия
   3 бр. яйца
   1 ч.ч. прясно мляко
   1 ч.ч. сварено кафе
   1/2 ч.ч. разтопено масло/или олио/
   100гр. малини за украса  
   листенца мента

За глазурата:
   50 гр.. масло
   100 г черен шоколад
   3 ч.л. от свареното кафе

 



Начин на приготвяне:
  
В купа се смесва брашното, захарта, какаото, бакпулвера, ванилията и солта. След като разбъркаме продуктите  добре се прави дупка в средата, в нея се изсипва свареното кафе, млякото, яйцата и олиото. Разбива се с миксер на средна скорост в продължение на 2-3 минути и се изсипва в подготвената за печене тава. Пече се около 40 минути на 180 С . Когато браунито е готово се оставя да се охлади и се прави глазурата. Смесва се маслото, шоколада (натрошен на блокчета),кафето и се слагат на водна баня, докато не се разтопят напълно. С получената сме се залива готовият кекс.  Украсяваме с малините и ментата или по ваше желание. Необходимо е да престои 2 часа преди да се консумира.

петък, 15 ноември 2013 г.

Линцер сладки/ Linzer cookies

Първата ми рецепта в блога е вече факт. Моят годеник ме подтикна да си направя блог с успешните ми кулинарни подвизи.
Коледните празници наближават, затова имам идея да започна да приготвям Коледни сладки и непосредствено преди празниците да избера кое да направя за приятелите и семействата ни.
За първи път правя Линцер сладки, но не и за последен. Толкова да са вкусни, направо се топят в устата. Мислех да направя едни други линцери- рошави, така ги е нарекла бъдещата ми свекърва. Но понеже рецептата е на унгарски, ще ми трябва малко време да я преведа, затова направих тези. Рецепти- много, начини- много, това е моят избор :)




 Продукти:

225гр. масло (на стайна температура)
2/3 ч.ч. пудра захар + 3 с.л. за поръсване
2  жълтъка
1 ч.л. екстракт от ванилия
2 1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.л. сол
 сладко за слепване



Начин на приготвяне:

 Разбийте маслото и пудрата захар до пухкава консистенция.  Добавете яйчените жълтъци и ванилията, а след това брашното и солта. Омесете тестото,  увийте го във фолио и оставете в хладилника за  поне 2 часа да стегне.
 На набрашнена повърхност разточете тесто на около 3-5 мм. дебелина.
Ако ви залепя  го разточете между 2 парчета фолио.
Изрежете тестото с формички за линцери. С помощта на шпатула, прехвърлете внимателно бисквитките в подготвените тави, които предварително са застлани с хартия за печене. Съберете парчета от изрязаното тесто  и го разточете отново.
Печете около  10 до 12 минути в предварително загрята фурна на  180 ° C  , докато ръбовете на бисквитките станат златни. Оставете да изстинат за 5 минути, след това прехвърляте бисквитките върху решетъчна скара, за да могат  да изстине напълно.
Поръсете бисквитите с отвора с пудра захар, след което намажете линцерите с конфитюра върху плоската страна на всяка бисквитка и залепете с бисквитата с отвор така, че сладко показва през прозорчето.



Ingredients

    225 gr. butter (at room temperature)
    2/3 cup plus 3 Tbsp. confectioners' sugar
    2 egg yolks
    1 teaspoon vanilla extract
    2 1/2 cups all-purpose flour
    1/4 teaspoon salt
     jam




Preparation

   Beat butter and 2/3 cup sugar until fluffy. Beat in egg yolks and vanilla, then flour and salt. Shape dough into 1 disk; wrap in plastic and refrigerate.
Preheat oven to 180°C; line 2 baking sheets with parchment.
 On a floured surface, roll out remaining disk to about a 3-5 mm thickness. Cut out cookies with linzer cutter.  With a spatula, carefully transfer cookies to prepared baking sheets. Repeat with remainings.
 Bake cookies in batches until edges of cookies are just golden, 10 to 12 minutes. Let cool for 5 minutes, then transfer cookies onto wire racks to let cool completely.
 Spread jam over flat side of each cookie that doesn't have a window. Top with remaining cookies, flat side down, so that jam shows through windows. Carefully sift 3 Tbsp. confectioners' sugar over cookies.

петък, 8 ноември 2013 г.

Аранжировка с хризантеми



Добре подредената маса винаги радва окото. Любовта ми към аранжирането се зароди преди около три години и от тогава винаги се старая да сложа ред и на масата. Не обичам разхвърленото и претрупано декориране. Старая се всичко да е изчистено, същевременно стилно и красиво, според повода и сезона. Сега е сезонът на хризантемите, които с аромата и непринудеността си ме спечелиха.