вторник, 28 април 2015 г.

Пълнозърнести хлебчета


Необходими продукти:

3 ч. ч. пълнозърнесто брашно 
1 ч. ч. прясно мляко (затоплено)
1 яйце 
1 пакетче суха мая (7 г)
1/4 ч. ч. топла вода 
3 с. л. краве масло (разтопено)
1 с. л. захар 
1 ч. л. сол


Маята се разтваря във водата в голяма купа, добавят се захарта, яйцето, солта и топлото мляко, в което е разтопено маслото. Сипва се една чаша брашно и се разбърква с бъркалка, сипва се втора чаша и отново се разбърква. Слага се останалото брашно и се замесва тесто, ако е нужно се добавя допълнително. Тестото се оставя да втаса в намазнена с олио купа, покрита с фолио за свежо съхранение, докато удвои обема си. След това се оформят 9 топки и се оставят да втасат за втори път, покрити с кърпа. Пекат се в загрята на 175 градуса фурна за 25 минути.



понеделник, 27 април 2015 г.

Шоколадов тарт без печене/ No-Bake Strawberry Chocolate Tart


Продукти:
330гр "Oreo" бисквити (или други шоколадови)
110 грама масло, разтопено
200 грама млечен шоколад
100 гр черен шоколад
200 мл сметана
300 грама пресни ягоди
филитирани бадеми (по желание)



Сложете Орео бисквитите в купата на кухненски робот и пасирайте до получаването на едри трохи. Добавете разтопеното масло върху трохите за да се увлажнят и разбийте отново. Изсипете сместа във форма за тарт и разпределете равномерно с помоща на лъжица. Сложете  във фризера за няколко минути да стегне, докато приготвите крема.
В малка тенджера сложете сметаната да се стопли на средна температура  за няколко минути.  Не трябва да завира.
Сваля се от огъня и се изсипва върху начупеният на парченца шоколад. Разбърква се със шпатула, докато се разтопи шоколада напълно. 
Изсипете шоколадовият крем върху охладеният блат, заравнете и  украсете с пресни ягоди.
Оставете да стегне в хладилника за поне 2 часа. 





Ingredients:
330g Oreo cookies
110g butter, melted
Chocolate Filling
200g milk chocolate
100g bittersweet chocolate
200 ml heavy cream
300g fresh strawberries
chopped nuts (almonds, pistachios, etc), optional



Place oreo cookies into the bowl of a food processor and blend until crumbs form. Add melted butter and pour over the crushed cookies. Process until evenly moistened. Press cookie mixture with the back of the spoon and your fingers where necessary,  into the bottom and edges of a tart pan. Freeze until you prepare the filling, just for few minutes.
In a small saucepan, place cream over medium-low heat for a few minutes to get hot. No boiling or simmering needed. Remove from heat, pour over chopped chocolate and let rest for 1-2 minutes. Stir until dissolved.
Pour chocolate filling over oreo crust, and top with fresh strawberries.

Refrigerate for at least 2 hours before serving.


четвъртък, 23 април 2015 г.

Мъфини "Храната на Дявола"/ Devil`s food cupcake


Необходими продукти:

50гр. масло ( меко, на стайна температура)
115гр. кафява захар
2 големи яйца
115гр. бяло брашно
1/2 с. л. сода бикарбонат
25 гр. какао
125 мл. заквасена сметана

За фростинга:

125 гр. шоколад (начупен на парченца)
2 с. л. кафява захар
150мл. заквасена сметана

Начин на приготвяне: 

В купа смесете маслото, захарта, яйцата, брашното, какаото и содата.
С миксер разбивате добре докато се получи хомугенна смес.  Добавете и заквасената сметана и отново разбъркайте,  докато се усвои. Напълнете хартиени капсули за кексчетата с тесто.   Пече се в предварително загрята фурна на 180°C за 20 минути.
Изчакайте да се охладят добре върху метална решетка.
За да направите фростинга, разтопете шоколда на водна баня. Оставете леко да се охлади, след което добавете захарта и заквасената сметана и разбъркайте сместа, докато се хомугенизира. Разпределете сместа върху охладените кексчета и ги оставете в хладилника да стегнат преди да сервирате.



makes 12

50g. butter, softened
115g. brown sugar
2 large eggs
115g. white flour
1/2tsp bicarbonate of soda
25g. cocoa powder
125ml. soured cream

Frosting:

125gr. plain chocolate
broken into pieces
2tbsp. brown sugar
150ml. soured cream


Place the butter, sugar, eggs, flour, bicarbonate of soda and cocoa powder in a large bowl and beat together until just smooth. Fold in the soured cream. Spoon the mixture into the paper cases. Bake in the preheated oven for 20 minutes, or until well risen and springy to the touch. Transfer to a wire rack to cool completely. 
To make the frosting, place the chocolate in a heatproof bowl, set over a saucepan of gently simmering water and heat until melted. Leave to cool slightly, then whisk in the sugar and soured cream until combined. Spread the frosting over the tops of the cakes and chill in the refrigerator before serving. 

понеделник, 20 април 2015 г.

Унгарски пъркълт / Hungarian Porkolt



Продукти: (за 4 порции)

1кг. килограм говеждо месо, нарязано на кубчета
3-4 големи глави лук, ситно нарязан
4-5 супени лъжици олио
3-4 супени лъжици  Унгарски сладък червен пипер
сол, черен пипер

Загрейте олиото в тенджера. Прибавете ситно нарязаният лук и го запържете, докато стане полупрозрачен. Махнете тенджерата от котлона и добавете червеният пипер - това е много важно, тъй като, ако го сложите, докато тенджерата е на котлона  може да изгори и да получите горчив вкус.  Добавете говеждото месо на кубчета и  разбъркайте добре, за да може да се овкуси месото. Покрийте с около 100-150мл. вода, така че течността да не покрива напълно месото.  Добавете сол и черен пипер. Сложете капака на тенджерата и гответе на много слаб огън  за около 1-1,5 часа . След 1 час се проверява, добавя се малко вода, ако е необходимо така, че яхнията да не изгаря. В зависимост от гъстотата на соса, се готви в продължение на 10-15 минути без капак, така че цялата течност намалява и всичко това, което получавате е пикантен, плътен сос, който покрива месото. 
Обикновено това ястие се сервира с "Галушки" вид унгарска паста, но също така с картофи, ориз, хляб.
За украса може да добавите 2 бейби моркова и да поръсите с малко магданоз.



Recipe (4 servings):

1 kg beef for stews, cubed
3-4 big onions, finely chopped
4-5 tbsp oil
3-4 tbsp best quality Hungarian sweet paprika
salt, pepper

Heat oil in a saucepan. Add the finely chopped onions and cook until translucent. Now comes an important secret step: remove the saucepan from the heat and now add the paprika – this is very important as if you would do this step still on the heat, the paprika could burn from the sudden heat and get bitter. Put it back, add beef cubes and stir so that the spicy onion mix covers th meat evenly. Cover with about 100-150ml water so that the liquid doesn’t completely cover the meat. Add salt and  pepper. Simmer covered on very low heat for about 1-1,5 hours. After 1 hour, check, add a litle more water if necessary, so the stew doesn’t burn. Depending on the thickness of the sauce, cook for 10-15 minutes uncovered so that all the liquid reduces and all what you get is a spicy, thick sauce which covers the meat. It’s served normally with bite size dumplings (galuska), or boiled potatoes, rice, bread.  You can decorate the food with 2 baby carrots and parsley.