вторник, 28 април 2015 г.

Пълнозърнести хлебчета


Необходими продукти:

3 ч. ч. пълнозърнесто брашно 
1 ч. ч. прясно мляко (затоплено)
1 яйце 
1 пакетче суха мая (7 г)
1/4 ч. ч. топла вода 
3 с. л. краве масло (разтопено)
1 с. л. захар 
1 ч. л. сол


Маята се разтваря във водата в голяма купа, добавят се захарта, яйцето, солта и топлото мляко, в което е разтопено маслото. Сипва се една чаша брашно и се разбърква с бъркалка, сипва се втора чаша и отново се разбърква. Слага се останалото брашно и се замесва тесто, ако е нужно се добавя допълнително. Тестото се оставя да втаса в намазнена с олио купа, покрита с фолио за свежо съхранение, докато удвои обема си. След това се оформят 9 топки и се оставят да втасат за втори път, покрити с кърпа. Пекат се в загрята на 175 градуса фурна за 25 минути.



Няма коментари:

Публикуване на коментар