понеделник, 20 април 2015 г.

Унгарски пъркълт / Hungarian Porkolt



Продукти: (за 4 порции)

1кг. килограм говеждо месо, нарязано на кубчета
3-4 големи глави лук, ситно нарязан
4-5 супени лъжици олио
3-4 супени лъжици  Унгарски сладък червен пипер
сол, черен пипер

Загрейте олиото в тенджера. Прибавете ситно нарязаният лук и го запържете, докато стане полупрозрачен. Махнете тенджерата от котлона и добавете червеният пипер - това е много важно, тъй като, ако го сложите, докато тенджерата е на котлона  може да изгори и да получите горчив вкус.  Добавете говеждото месо на кубчета и  разбъркайте добре, за да може да се овкуси месото. Покрийте с около 100-150мл. вода, така че течността да не покрива напълно месото.  Добавете сол и черен пипер. Сложете капака на тенджерата и гответе на много слаб огън  за около 1-1,5 часа . След 1 час се проверява, добавя се малко вода, ако е необходимо така, че яхнията да не изгаря. В зависимост от гъстотата на соса, се готви в продължение на 10-15 минути без капак, така че цялата течност намалява и всичко това, което получавате е пикантен, плътен сос, който покрива месото. 
Обикновено това ястие се сервира с "Галушки" вид унгарска паста, но също така с картофи, ориз, хляб.
За украса може да добавите 2 бейби моркова и да поръсите с малко магданоз.



Recipe (4 servings):

1 kg beef for stews, cubed
3-4 big onions, finely chopped
4-5 tbsp oil
3-4 tbsp best quality Hungarian sweet paprika
salt, pepper

Heat oil in a saucepan. Add the finely chopped onions and cook until translucent. Now comes an important secret step: remove the saucepan from the heat and now add the paprika – this is very important as if you would do this step still on the heat, the paprika could burn from the sudden heat and get bitter. Put it back, add beef cubes and stir so that the spicy onion mix covers th meat evenly. Cover with about 100-150ml water so that the liquid doesn’t completely cover the meat. Add salt and  pepper. Simmer covered on very low heat for about 1-1,5 hours. After 1 hour, check, add a litle more water if necessary, so the stew doesn’t burn. Depending on the thickness of the sauce, cook for 10-15 minutes uncovered so that all the liquid reduces and all what you get is a spicy, thick sauce which covers the meat. It’s served normally with bite size dumplings (galuska), or boiled potatoes, rice, bread.  You can decorate the food with 2 baby carrots and parsley.



Няма коментари:

Публикуване на коментар